© Arribada a Prats de Molló dels darrers soldats de l’Exèrcit Popular de la República. Foto N.Y.T. 15 de febrer de 1939. JM. Arxiu particular Raymond San Geroteo Flores

Recordem els camins de l’exili

Fem memòria històrica resseguint les rutes que van utilitzar milers d’exiliats per creuar el Pirineu durant la Guerra Civil, el franquisme i la Segona Guerra Mundial

Contacte

Molló-La Vajol

Tipus activitat:

Sol, En parella, Familia, Amics

Més informació

Temporada: Primavera, estiu, tardor, hivern

Activitat pet friendly

Comparteix-ho

Share on facebook
Share on twitter

Es considera un “camí de l’exili” qualsevol de les rutes que van fer els exiliats, civils o militars per creuar la frontera direcció a França. De camins n’hi ha molts, alguns més concorreguts, d’altres menys, que a dia d’avui han estat recollits en articles o llibres. Entitats com el MUME, el Museu Memorial de l’Exili de Catalunya organitza sortides d’abril a octubre, pensades per a usuaris individuals o petits grups i que requereixen reserva prèvia.

Un dels “camins de la retirada” més importants va ser el de Molló (Ripollès) a Prats de Molló (Vallespir) pel Coll d’Ares. Es calcula que entre 85 mil i 95 mil persones van travessar aquests cims entre gener i març de 1939. A la web de l’Ajuntament de Molló hi trobareu una detallada explicació d’aquesta ruta, així com el mapa i la fitxa tècnica.

Una altra ruta fou la de La Vajol, Alt Empordà, fins al poble francès de Les Illes. Avui podem recordar aquell recorregut fent el camí circular de 12,7 km de distància i nivell moderats, que s’enfila cap el massís de les Salines i arriba al Vallespir, fins al poble de Les Illes.

La ruta memorial Walter Benjamin de Banyuls a Portbou (11,5 km); o la del Port de Salau en aquest cas al Pallars Sobirà son altres camins que ens conviden a fer Memòria Històrica.

Si voleu altres propostes sobre rutes i excursions a les comarques gironines per a conèixer el nostre territori consulteu el portal Moments Costa Brava Pirineu de Girona. En trobareu moltes més!

Indicacions

Consultar les condicions metereològiques i l’estat de les rutes prèviament.